RTVS by na budúci rok mala mať rovnaké výdavky na program

29.10.2014 Bratislava

Bratislava 29. októbra (TASR) – Príjmy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by mohli v roku 2015 dosiahnuť 107,6 milióna eur. Do tejto sumy je započítané nielen navýšenie príjmov zo štátneho rozpočtu, ale aj príjem z predaja nepotrebných nehnuteľností Telerozhlasu v Banskej Bystrici a v Bratislave. Na dnešnom zasadaní RTVS to pri rokovaní o východiskách rozpočtu verejnoprávneho vysielateľa na rok 2015 uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Mika vyjadril optimizmus v súvislosti s tým, že by sa aj po legislatívnych zmenách mohlo podariť predať nevyužívané budovy RTVS a tiež kvôli tomu, že po desiatich rokoch by sa mal zastaviť pokles v príjmoch za koncesionárske poplatky. "Za posledných osem až desať rokov ten pokles dosiahol celkovo osem až desať miliónov eur," povedal Mika. V roku 2015 by mal príjem ostať na úrovni 71 miliónov eur.

Rovnako pripomenul, že RTVS dostane v budúcom roku cez zmluvu so štátom približne o 5,5 milióna eur viac. Generálny riaditeľ RTVS na druhej strane pripomenul, že sa končí priaznivé obdobie, keď bolo možné z hľadiska výborných výsledkov hospodárenia alokovať prostriedky z minulých období do ďalšieho roku. "Po iné roky sme plánovali oveľa väčší prebytok," pripomenul Mika. Ako dodal, bilancia medzi peniazmi zo zmluvy so štátom a prebytkom umožní RTVS, aby mohla dať do programu rovnakú výšku prostriedkov ako v tomto roku, je to však na úkor investícií, ktoré budú nižšie. Výdavky na televíznu výrobu by mali predstavovať 30,7 milióna eur, na rozhlasovú tvorbu 2,6 milióna eur. "Stále hovoríme o východiskách rozpočtu," pripomenul.

Podľa Mikových slov, rozpočtom chce RTVS priniesť taký projekt výroby programu, ktorý udrží tému zmeny financovania Telerozhlasu. "Verím, že budúci rok, resp. rok 2016 bude prelomový v tom, že sa nám podarí túto tému doviesť do úspešného záveru," povedal Mika. Zdôraznil, že manažment RTVS ostáva zástancom viaczdrojového financovania. "Na tom budem pri príprave legislatívy naďalej trvať," povedal Mika.
 

Vyberte región